Band & Café 2023

Blues Tour Groningen, zaterdag 25-2-2023, 21:30-01:00
Hieronder vind je informatie over de deelnemende cafés en de bands die dit jaar zullen optreden.
De Blues Tour Groningen wordt geheel mogelijk gemaakt door de deelnemende cafés, dus laat door jouw klandizie je waardering blijken.

Café                                            Band
Café de Minnaar                 Harry van Lier & Richard Koster
Café de Sleutel                    Ralph de Jongh
Café Wolthoorn & Co       King King Kings
Café de Keyzer                    The Stingers
Huis de Beurs                       Ed Baker and the Boogie Machine
Stadscafé  Pronk                The Juke Joints
Huize Maas                             Let’s Drive
Buckshot Café                     Jed Thomas Band
Martini Hotel                         Blues Heat
Rabenhaupt                           Vonk
Keldercafe Merlot              Blues Gallery
Café de Souffleur               Herbie Blues


Café de Minnaar
Kleine Rozenstraat 64
Sinds 1996 is café de Minnaar een begrip in de stad Groningen. Een gastvrij café met een huiselijke sfeer. De kastelein(e) bedient, ten midden van een gevarieerd publiek aan tafel, met een interessante selectie van bieren, wijnen en andere dranken. In deze knusse sfeer kan je genieten van een goed gesprek, de gezellige en ontspannen sfeer of één van de spelletjes uit onze rijk gevulde spelletjeskast. De uitbaters beheerden voorheen café Mulder, een vaste locatie voor de Blues Tour. En nu komt de Blues Tour dus naar café de Minnaar, met een tweemans formatie die de doorleefde blues ten gehore brengt!
Harry van Lier & Richard Koster
Harry van Lier is een authentieke blues muzikant, geïnspireerd door de bluesmuziek uit de Mississippi delta. Harry speelt veel eigen nummers in de Delta Blues traditie, ook deze keer weer begeleid door mondharmonica virtuoos Richard Koster.
Clip, Sterebos live


Café De Sleutel
Noorderhaven 72
Café De Sleutel is een begrip in Groningen. Het biervaatje op de hoek met sleutel herinnert aan de eeuwenoude brouwersbestemming van Café De Sleutel. Een etablissement met een rijke historie (± 1659!) dat met veel liefde en aandacht is uitgebreid, waarbij de oorspronkelijke sfeer is gebleven. Er is in het café dan ook veel te zien, let ook eens op het plafond! Voor de Blues Tour is er ruimte gemaakt in het café om de vele liefhebbers te verwelkomen die Ralph de Jongh willen zien optreden.
Ralph de Jongh
Ralph de Jongh is een terugkerende muzikant tijdens de Blues Tour. Er is zoveel vraag naar hem dat we niet om hem heen kunnen. Hij werd in 2004 ontdekt door Harry Muskee van Cuby and the Blizzards. Ralph legt als in een trance zijn ziel bloot tijdens zijn concerten, in een stijl waarin alleen Ralph de Jongh kan optreden: een fenomenale atmosfeer van geluid, waarin we kunnen terug dromen naar de tijden van de vooroorlogse blues en de jaren zestig van Keith Richards en Mick Jagger. Vol energie en intensiteit! De houten klompen, die hij als percussie-instrument gebruikt, worden gezien als zijn handelsmerk. Intens sleept hij het publiek mee zijn eigen blueswereld in. En probeer daar maar eens uit los te komen
Clip, 2015 live in Bluesmoose café


Café Wolthoorn & Co
Turftorenstraat 6
Café Wolthoorn & Co is sinds dit jaar al 100 (!) jaar een uniek café in Groningen, waar vele gasten blijven terugkomen. Ontdek waarom dit in 2007 tot beste café van Nederland is verkozen! In de Wolthoorn worden tradities en kwaliteit gekoesterd, evenals natuurlijk de fascinerende schilderijen en memorabilia aan de wanden. Het sfeervol ingerichte achter lokaal is groot en knus genoeg voor een gezellige borrel, maar maakt tijdens de Blues Tour plaatst voor het podium ‘tussen de schuifdeuren’. Daar wordt dit jaar de band King King Kings verwelkomd.
King King Kings
Iedereen die in de jaren negentig iets met blues had, zal het live album King King (1993) van The Red Devils, een gruizige bluesrock band uit Los Angeles, wel kennen. En wie dit toevallig gemist heeft, zal er door de King King Kings met hun energieke vertolking van de muziek van Lester Butler en consorten ondubbelzinnig aan worden herinnerd.
Clip, 2022 Nijmegen


Café de Keyzer
Turftorenstraat 4
Café de Keyzer, sinds de jaren 90 een begrip in de Ellebogenbuurt. Sinds jaar en dag de plek om in de middag een gezellige borrel te komen drinken vergezeld van een hapje en ‘s avonds en ‘s nachts tot in de vroege uurtjes een van de speciaalbieren te proeven onder het toeziend oog van keizer Napoleon. Achter in het café is er ruimte voor een klein podium, waarop regelmatig live muziek wordt geprogrammeerd. Deelnemer aan de Blues Tour vanaf de eerste keer, dus is er ook dit jaar weer een bluesband te beluisteren en bewonderen in de Keyzer.
The Stingers
The Stingers, een swingende bluesband uit de stad Groningen, is opgericht door 4 door de wol geverfde muzikanten met een passie voor de Blues met een hoofdletter B. Het repertoire bestaat uit een dampende mix van westcoast swing tot texas – en chicago blues en alles wat daar tussen zit. Ze leggen zich niet vast maar spelen recht uit het hart.. Let’s roll !! Het zal in de Keyzer weer swingen als vanouds.
Clip, 2019 Drachten


Huis de Beurs
Akerkhof 4
Huis de Beurs is een klassiek, nostalgisch Gronings café restaurant dat omstreeks 1795 al zou zijn gevestigd. Deze ‘huiskamer’ van Groningen is de Groningse variant in de Europese traditie van het koffiehuis. Een ontmoetingsplek voor boeren, burgers en buitenlui, een plek waar de wereld van het dagelijkse leven, van handel, cultuur, wetenschap en politiek samenvalt. Het interieur van Huis de Beurs laat zich kenmerken als stijlvol, bruin en tijdloos. Wanneer men via de karakteristieke draaideur binnenkomt, is het alsof je een klein beetje teruggaat in de tijd. De sfeer in Huis de Beurs is en blijft bijzonder! Deze inspirerende omgeving is tijdens de Blues Tour de juiste plek voor een optreden van Ed Baker & the Boogie Machine.
Ed Baker & The Boogie Machine (boogie blues)
Een optreden van Ed Baker & the Boogie Machine staat garant voor een avond swingen op opzwepende muziek uit de vijftiger jaren. De boogie woogie vormt de rode draad in de muziek van deze band, waarbij contrabas en drums de ‘groove’ zetten. De piano-variant van de blues, de boogie woogie, is ontstaan rond 1910. Deze vond zijn hoogtepunt in de jaren ’30. Het was de basis voor de swing in de jaren ’40 en ontwikkelde zich uiteindelijk tot de vroege rock ’n roll, eind jaren ’50. De up-tempo muziek, de spetterende solo’s en de interactie tussen de muzikanten met een hoge dosis improvisatie op het raakvlak van blues, jazz en swing maken elk optreden tot een feest voor het publiek.
Clip, 2020 Gasselte


Stadscafé Pronk
Vismarkt 56
Stads- en terrascafé Pronk is een horecagelegenheid in hartje Groningen met een gezellig grand-café, een tuincafé en een (verwarmd) terras dat elke dag open is. Mooi, gezellig, stijlvol, eigentijds, warm en gastvrij. De grootste en meest in het oog springende ruimte van Pronk is het restaurant. Je vindt er de open haard, gezellige zitjes, een robuuste stamtafel en vensterbanken met kussens waarin je heerlijk kunt relaxen met uitzicht op de Vismarkt. Maar tijdens de Blues Tour is deze ruimte omgevormd tot een geweldige zaal waar de Juke Joints optreden.
Juke Joints (jump bluesrock)
Deze Zeeuwse band komt voor de 9de keer spelen op de Blues Tour. Na hun optreden gonst het nog lang na: “Wat een te gekke, opzwepende band is dat!” Tijdens de optredens druipen het speelplezier, enthousiasme, gedrevenheid en spontaniteit van het podium. Ze repeteren vrijwel nooit, maken geen setlist en spreken alleen vlak voor de show af met welk nummer wordt geopend. Met hun mengeling van blues, rock & roll, rockabilly en zydeco zetten The Juke Joints al ruim 35 jaar nationale en internationale podia in vuur en vlam.
Clip, 2022 Kwadendamme


Huize Maas
Vismarkt 52
Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Overdag neem je je familie, vrienden, collega’s of date mee naar Huize Maas voor een heerlijke lunch of verrassend diner en ‘s nachts tovert ons pand zich om tot uitgaanscentrum en stadspodium MAAS. Als restaurant vinden we het belangrijk dat kwalitatief, sfeervol en betaalbaar buitenshuis eten voor iedereen toegankelijk is, en dit zien we terug in onze gasten. Als podium heeft huize Maas al jaren aan vele evenementen een plek gegeven, zoals optredens, dansavonden, festivals. Dit jaar is de Blues Tour er weer, en Let’s Drive geeft deze avond vol gas.
Let’s Drive (bluesrock)
Let’s Drive is een lekkere bluesrock band uit Groningen, opgericht in 2019. Let’s Drive bestaat uit Roel Plieger (zang en gitaar), Chris Bruining (toetsen), Lou Leeuw (bas) en Jörg Sietsma (drums). Vier gedreven muzikanten, die van ieder optreden een feest kunnen maken.
Clip, 2022


Buckshot Café
Gedempte Zuiderdiep 58
Buckshot Café Groningen is een café waar veel livemuziek te genieten valt. Het café beschikt over twee verdiepingen met twee bars en twee sferen. Beneden is het relaxed, je ziet wat je doet en je hoort wat je zegt. Boven is een dansvloer en is ruimte voor feesten. Maar voor deze Blues Tour is het podium beneden helemaal klaar voor een prachtband, die in deze setting goed tot zijn recht komt.
Jed Thomas Band (bluesrock)
De Jed Thomas Band, afkomstig uit Engeland (Yorkshire), heeft de afgelopen decennia meerdere keren in Groningen opgetreden, met immer enthousiaste reacties van het publiek. De band speelt al sinds 1995 op vele podia in Engeland en vaste land van Europa. Jed Thomas speelt “screaming slide blues” vanuit zijn hart en ziel, en is geïnspireerd door zijn “leraar” Rory Gallagher. Hij heeft sinds zijn 17e met verschillende bands gespeeld en met diverse grootheden het podium gedeeld waaronder Buddy Guy, Nine Below Zero en Joe Bonamassa. Stevige bluesrock, sliding powerblues en ingetogen bluesballads met een vleugje Rory Gallagher en Hendrix.
Clip, 2021 Norderstedt


Martini Hotel Grand Café
Gedempte Zuiderdiep 8
Het Martini Hotel is een uitvalbasis voor de Blues Tour. Hier overnachten enkele van de bands, en het hotel heeft ook een speciaal Blues Tour arrangement (BTG overnachten) voor liefhebbers die na de Blues Tour comfortabel in de stad willen blijven overnachten. Dus is het logisch dat in het Grand Café van het Martini Hotel ook een band zal optreden. Dus direct vanuit het hotel de blues in met Blues Heat.
Blues Heat
Met passie en gevoel voor onvervalst bluesmuziek is Blues Heat een opzwepende en authentieke bluesband. Op eigen wijze worden vele blues stijlen bewerkt, met onder andere werk van Elmore James, Muddy Waters en Howlin’ Wolf, maar ook eigen werk ontbreekt niet. Hun optredens zijn energiek, en het publiek wordt vanzelf in het optreden meegesleept.
Clip, 2017 Peize


Rabenhaupt
Gedempte Zuiderdiep 7
Rabenhaupt is een gezellig eetcafé met een groot terras aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Rabenhaupt is (g)een lunchroom, pub, bistro, bar, eetcafé́, restaurant…, het is een uiterst aangename ​ontmoetingsplek​ voor Stadjers, Ommelanders, studenten en toeristen. Een ontmoetingsplek waar ieder mens van harte welkom is. Waar je op elk moment van de dag kunt genieten, ongeacht waar je op dat moment zin in hebt. Tijdens de Blues Tour is het een unieke locatie voor het luisteren naar een verrassende bluesformatie.
Vonk
Muzikant Remko Wind stond 3 jaar geleden ook al op de Bluestour van Groningen, en nu weer met een verse bezetting. Eind 2022 kwamen grunnenger muzikanten Gulliver Nice (drums), Hans Sulmann (sax) en Remko (piano, orgel en zang) spontaan samen in keldercafé Merlot. Ze improviseerden die avond blues, rock’n roll, new orleans-stijlen, boogie woogie, funk en allerlei dansbare bluesgerelateerde muziek. Het dak ging er meteen af en zo was VONK ontstaan. Het komend jaar gaat dit trio werken aan origineel repertoire voor een nog te verschjinen EP. Maar eerst weer een stampend optreden tijdens bluestour2023! VONK!
Such a night
Bim Bam
Double It Up


Keldercafé Merlot
Oosterstraat 53
Een mooi bewaard geheim van Groningen: Keldercafé Merlot met de mooiste en oudste (1778) wijnkelder van Groningen. In dit knusse keldercafé is er plek voor goed glas wijn bij de haard of een lekker biertje aan de bar. Waar het normaal een intieme omgeving is, waar het met een kleine groep al goed toeven is, wordt tijdens de Blues Tour ruimte gemaakt voor een band en het vele toestromende publiek. Wees er dus op tijd bij, het kan vol worden in de kelder.
Blues Gallery
The Blues Gallery heeft de blues als basis, maar de muziek waait vele kanten op. Het geluid is voornamelijk de wat oudere blues, swamp en ook een vleug country er doorheen. The Blues Gallery is authentiek, maar ook modern qua stijl. Het is een blend van old school, moderne blues, americana stijl. Nummers van Freddy King en Albert Collins komen aan bod, alsmede ook eigen (instrumentaal) werk. Ook zal werk van Sean Costello (de bluesheld uit Atlanta) de revue passeren. Daarnaast nog veel andere invloeden, die voor een gevarieerd optreden zorgen. Have fun with The Blues Gallery!
Clip, 2016 Blijham


Café de Souffleur
Kruitlaan 3-3a
Het authentieke karakter van dit café is tot op de dag van vandaag in stand gebleven, nog veel oude elementen van het meer dan 100 jaar oude café zijn vandaag de dag nog te zien. Het café heeft een fantastisch terras onder de platanen, in de zomer waar je jezelf op een mooi frans dorpsplein. Overdag een mooi café om te zijn, maar ook later op de avond, wanneer het schouwburgpubliek langskomt voor een drankje na de voorstelling, is het er erg gezellig. Dit jaar geeft café de Souffleur het podium aan Herbie Blues, virtuoos op de mondharmonica.
Herbie Blues
Als one-man band trekt Herbie door heel Nederland maar ook Internationaal heeft hij al de nodige optredens op zijn naam staan. Optredens bij festivals, in cafés, op straat en wat anders je ook maar kan bedenken. Geïnspireerd door onder andere Louis Jordan, Little Walter en Sonny Terry, speelt en zingt Herbie de Blues! Zijn muziek laat zich het beste kenmerken als New Old Stock Blues. In 2013 was hij de winnaar van de Dutch Blues Challenge en in 2015 won hij het Nederlands Kampioenschap Straatmuzikanten. Deze man doet namelijk niets liever dan muziek maken.
Clip, 2022