Band & Café 2024

Café de Souffleur
Kruitlaan 3-3a
Het authentieke karakter van dit café is tot op de dag van vandaag in stand gebleven, nog veel oude elementen van het meer dan 100 jaar oude café zijn vandaag de dag nog te zien. Het café heeft een fantastisch terras onder de platanen, in de zomer waar je jezelf op een mooi frans dorpsplein. Overdag een mooi café om te zijn, maar ook later op de avond, wanneer het schouwburgpubliek langskomt voor een drankje na de voorstelling, is het er erg gezellig. Dit jaar geeft café de Souffleur het podium Herbie Blues, virtuoos op de mondharmonica.
Herbie Blues 
Als Harmonica one-man band trekt Herbie door heel Nederland maar ook Internationaal heeft hij al de nodige optredens op zijn naam staan. Optredens bij festivals, in cafés, op straat en wat anders je ook maar kan bedenken. Geïnspireerd door onder andere Louis Jordan, Little Walter en Sonny Terry, speelt en zingt Herbie de Blues! Zijn muziek laat zich het beste kenmerken als New Old Stock Blues. In 2013 was hij de winnaar van de Dutch Blues Challenge en in 2015 won hij het Nederlands Kampioenschap Straatmuzikanten. Deze man doet namelijk niets liever dan muziek maken.
Clip, 2022

 

Café De Sleutel
Noorderhaven 72
Café De Sleutel is een begrip in Groningen. Het biervaatje op de hoek met sleutel herinnert aan de eeuwenoude brouwersbestemming van Café De Sleutel. Een etablissement met een rijke historie (± 1659!) dat met veel liefde en aandacht is uitgebreid, waarbij de oorspronkelijke sfeer is gebleven. Er is in het café dan ook veel te zien, let ook eens op het plafond!
Blues Cowboys
The Blues Cowboys zijn ontstaan in het jaar 2000. Het ervaren muzikanten duo Lourens Leeuw (zang en bas) en Lex Koopman (zang en gitaar) speelde al samen in de band The Rockaways, waar ze met verschillende andere muzikanten in een steeds wisselende bezetting herkenbare sixties muziek afwisselden met swingende blues nummers. Met The Blues Cowboys hebben ze een geheel eigen en unieke sound ontwikkeld. Met veel plezier in het spelen brengen ze blues, rock & roll, en een vleugje country ten gehore.
Clip, 2022

 

Café Wolthoorn & Co
Turftorenstraat 6
Café Wolthoorn & Co is sinds dit jaar al 100 (!) jaar een uniek café in Groningen, waar vele gasten blijven terugkomen. Ontdek waarom dit in 2007 tot beste café van Nederland is verkozen! In de Wolthoorn worden tradities en kwaliteit gekoesterd, evenals natuurlijk de fascinerende schilderijen en memorabilia aan de wanden. Het sfeervol ingerichte achter lokaal is groot en knus genoeg voor een gezellige borrel, maar maakt tijdens de Blues Tour plaatst voor het podium ‘tussen de schuifdeuren’.
The Hoochies
The Hoochies spelen een gepeperde mix van Blues and Boogie. Het kwartet bestaat uit: ‘Lut’ Luttik achter de bas; Chiel ten Vaarwerk, drums; Richard Koster, zang en harp; en Roelof Meijeringh, gitaar. Bekende namen in de Nederlandse blues wereld met één grote passie: ongepolijste blues live spelen met veel improvisatie. Overtuigende Chicago-stijl bluesharp, no nonsens rauwe blues en boogie in de traditie van Little Walter, The Red Devils, Sean Costello: geen band die de neuzen van hun schoenen inspecteert, maar de blues spelen alsof ze door de duivel op hun hielen worden gezeten.
Clip 2020

 

Café de Keyzer
Turftorenstraat 4
Café de Keyzer, sinds de jaren 90 een begrip in de Ellebogenbuurt. Sinds jaar en dag de plek om in de middag een gezellige borrel te komen drinken vergezeld van een hapje en ‘s avonds en ‘s nachts tot in de vroege uurtjes een van de speciaalbieren te proeven onder het toeziend oog van keizer Napoleon. Achter in het café is er ruimte voor een klein podium, waarop regelmatig live muziek wordt geprogrammeerd. Deelnemer aan de Blues Tour vanaf de eerste keer, dus is er ook dit jaar weer een bluesband te beluisteren en bewonderen in de Keyzer.
Blond & Blue
Blond & Blue is een dynamische bluesrockband uit Groningen. Sinds de oprichting in november 2021 heeft de band al duidelijk laten zien wat zij in huis hebben: meer dan 50 succesvolle optredens op podia als het Holland International Bluesfestival in Grolloo, en het Pagefestival. De unieke stem van de front- diva vormt één geheel met het opzwepende ritme van de band, die bestaat uit een mix van fantastische instrumentalisten die hun sporen allemaal reeds hebben verdiend. Zij spelen nummers van onder andere Tedeschi Trucks Band, Rory Gallagher, Cuby + Blizzards, Jimi Hendrix! Een avond vol passie, blues en beleving. Blues with a feeling.
Clip 2022

 

The Dog’s Bollocks
Oude Boteringestraat 17
Een pub met een geheel eigen karakter. Volgens de eigen website: “Our beer is as cold as your ex-girlfriend’s heart, and our burgers are fatter than your mama!”. Het is daar heel goed burgers eten, er zijn meerdere (speciaal)bieren op de tap, live sportwedstrijden op groot scherm en een kelderzaal waar live muziek tot zijn recht kan komen: kortom, een complete horeca belevenis waarbij op deze avond The 4Horsemen de muzikale toon zetten.
The 4Horsemen
Een swingende bluesband uit Groningen, publiekslieveling in tal van muziekcafe’s en festivals. Eigen werk wordt afgewisseld met zelf gearrangeerde versies van blues covers. Variërend van nummers met stevige gitaarsolo’s tot gevoelige ballads. De band staat bekend om zijn energieke en enthousiaste live optredens. De band heeft meerdere malen gespeeld in Duitsland, België, en in de geboortestad van Rory Gallagher in Cork (Ierland) in een speciaal aan hem gewijde music club. In het repertoire is ook een tribute opgenomen aan Cuby and the Blizzards.
Clip 2016

 

Huis de Beurs
Akerkhof 4
Huis de Beurs is een klassiek, nostalgisch Gronings café restaurant dat omstreeks 1795 al zou zijn gevestigd. Deze ‘huiskamer’ van Groningen is de Groningse variant in de Europese traditie van het koffiehuis. Een ontmoetingsplek voor boeren, burgers en buitenlui, een plek waar de wereld van het dagelijkse leven, van handel, cultuur, wetenschap en politiek samenvalt. Het interieur van Huis de Beurs laat zich kenmerken als stijlvol, bruin en tijdloos. Wanneer men via de karakteristieke draaideur binnenkomt, is het alsof je een klein beetje teruggaat in de tijd. De sfeer in Huis de Beurs is en blijft bijzonder! Deze inspirerende omgeving is tijdens de Blues Tour de juiste plek voor een optreden van Ed Baker & the Boogie Machine.
Ed Baker & The Boogie Machine
Een optreden van Ed Baker & the Boogie Machine staat garant voor een avond swingen op opzwepende muziek uit de vijftiger jaren. De boogie woogie vormt de rode draad in de muziek van deze band, waarbij contrabas en drums de ‘groove’ zetten. De piano-variant van de blues, de boogie woogie, is ontstaan rond 1910. Deze vond zijn hoogtepunt in de jaren ’30. Het was de basis voor de swing in de jaren ’40 en ontwikkelde zich uiteindelijk tot de vroege rock ’n roll, eind jaren ’50. De up-tempo muziek, de spetterende solo’s en de interactie tussen de muzikanten met een hoge dosis improvisatie op het raakvlak van blues, jazz en swing maken elk optreden tot een feest voor het publiek.
Clip, 2020 Gasselte

 

Stadscafé Pronk
Vismarkt 56
Stads- en terrascafé Pronk is een horecagelegenheid in hartje Groningen met een gezellig grand-café, een tuincafé en een (verwarmd) terras dat elke dag open is. Mooi, gezellig, stijlvol, eigentijds, warm en gastvrij. De grootste en meest in het oog springende ruimte van Pronk is het restaurant. Je vindt er de open haard, gezellige zitjes, een robuuste stamtafel en vensterbanken met kussens waarin je heerlijk kunt relaxen met uitzicht op de Vismarkt. Maar tijdens de Blues Tour is deze ruimte omgevormd tot een geweldige zaal waar de Juke Joints optreden.
Juke Joints
Deze Zeeuwse band komt voor de 10de(!) keer spelen op de Blues Tour. Het is helaas ook de laatste keer dat je de Juke Joints live bij de Blues Tour in het Noorden kunt zien, want na 37 jaar stopt de band later dit jaar met optreden. De optredens van deze band zijn befaamd, en na een optreden gonst het nog lang na: “Wat een te gekke, opzwepende band is dat!” Het speelplezier, enthousiasme, gedrevenheid en spontaniteit druipen van het podium af. Ze repeteren vrijwel nooit, maken geen setlist en spreken alleen vlak voor de show af met welk nummer wordt geopend. Met hun mengeling van blues, rock & roll, rockabilly en zydeco zetten The Juke Joints al ruim 35 jaar nationale en internationale podia in vuur en vlam.
Clip, 2022 Kwadendamme

 

Huize Maas
Vismarkt 52
Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Overdag neem je je familie, vrienden, collega’s of date mee naar Jantje’s Steaks & Pizza voor een heerlijke lunch of verrassend diner en ‘s nachts tovert ons pand zich om tot uitgaanscentrum en stadspodium MAAS. Als restaurant vinden we het belangrijk dat kwalitatief, sfeervol en betaalbaar buitenshuis eten voor iedereen toegankelijk is, en dit zien we terug in onze gasten. Als podium heeft huize Maas al jaren aan vele evenementen een plek gegeven, zoals optredens, dansavonden, festivals.
Jonathan Rhodes plus Band
Jonathan Rhodes (Groningen) ploegt door zijn ziel en oogst verhalende liedjes die hij met zijn vijfkoppige band vol energie brengt. Daarbij is hij niet bang om de schemering van zijn hart te onderzoeken. Zijn muziek laat zich het beste omschrijven als Americana/folk met sporen van blues en een mespuntje gospel. Meeslepende roots rock wordt afgewisseld door kleine, fragiele liedjes, waardoor je als luisteraar steeds dichter naar het puntje van je stoel schuift. Hij speelde op ESNS, Tuckerville en Hit The City en won onder andere de POP-Groningen Talent Award en de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland.
Clip 2023

 

Chaplin’s Pub
Chaplin’s Pub pronkt al vanaf 1996 aan het Gedempte Zuiderdiep in Stad. De plek voor een bakkie koffie, een wijntje naast de vlammende haard, een knoepert van een Weizener op het terras of een strak getapt fluitje aan de meterslange bar. De ‘Chap’ ontvangt al die jaren een erg gemêleerd publiek, van studenten, jong werkenden tot dertig plus. Als je leuke horeca zoekt, hier komen! Sinds dit jaar is er ook weer live muziek mogelijk op het mooie podium achter in het café, en natuurlijk is de Blues Tour dus ook weer present in Chaplin’s.
Blues Encore
Blues Encore speelt blues in de ruimste zin van het woord, met veel swing en ruimte voor improvisatie. Dit quartet uit het noorden van het land houdt ervan om lekker open te spelen en ziet elk nummer als het begin van een muzikaal avontuur. Naast covers van oa Little Walter en Otis Rush komt er ook genoeg eigen werk voorbij, want de blues is per slot van rekening een persoonlijke expressie. Little Walter is natuurlijke geen toevallige keuze, want zanger Harm Brinksma is behalve vocalist ook een virtuoos op de mondharmonica. Blues Encore bestaat verder uit Rudmer van der Meer (gitaar), Alfred Velthuis (bas) en Wessel Baptist (drums).
Clip, 2000

 

Buckshot Café
Gedempte Zuiderdiep 58
Buckshot Café Groningen is een café waar veel livemuziek te genieten valt. Het café beschikt over twee verdiepingen met twee bars en twee sferen. Beneden is het relaxed, je ziet wat je doet en je hoort wat je zegt. Boven is een dansvloer en is ruimte voor feesten. Maar voor deze Blues Tour is het podium beneden helemaal klaar voor een prachtband, die in deze setting goed tot zijn recht komt.
King King Kings
Iedereen die in de jaren negentig iets met blues had, zal het live album King King (1993) van The Red Devils, een gruizige bluesrock band uit Los Angeles, wel kennen. En wie dit toevallig gemist heeft, zal er door de King King Kings met hun energieke vertolking van de muziek van Butler en consorten ondubbelzinnig aan worden herinnerd.
Clip, 2022 Nijmegen

 

Martini Hotel Grand Café
Gedempte Zuiderdiep 8
Het Martini Hotel is een uitvalbasis voor de Blues Tour. Hier overnachten enkele van de bands, en het hotel heeft ook een speciaal Blues Tour arrangement (BTG overnachten) voor liefhebbers die na de Blues Tour comfortabel in de stad willen blijven overnachten. Dus is het logisch dat in het Grand Café van het Martinihotel ook een band zal optreden. Dus direct vanuit het hotel de blues in met Bluesheat.
Bluesheat
LET OP: optreden begint om 20:30, tot 00:00
Met passie en gevoel voor onvervalst bluesmuziek is Bluesheat een opzwepende en authentieke bluesband. Op eigen wijze worden vele blues stijlen bewerkt, met onder andere werk van Elmore James, Muddy Waters en Howlin’ Wolf, maar ook eigen werk ontbreekt niet. Hun optredens zijn energiek, en het publiek wordt vanzelf in het optreden meegesleept.
Clip, 2017 Peize

 

Keldercafé Merlot
Oosterstraat 53
Een mooi bewaard geheim van Groningen: Keldercafé Merlot met de mooiste en oudste (1778) wijnkelder van Groningen. In dit knusse keldercafé is er plek voor goed glas wijn bij de haard of een lekker biertje aan de bar. Waar het normaal een intieme omgeving is, waar het met een kleine groep al goed toeven is, wordt tijdens de Blues Tour ruimte gemaakt voor een band en het vele toestromende publiek. Wees er dus op tijd bij, het kan vol worden in de kelder.
Blues Gallery
The Blues Gallery heeft de blues als basis, maar de muziek waait vele kanten op. Het geluid is voornamelijk de wat oudere blues, swamp en ook een vleug country er doorheen. The Blues Gallery is authentiek, maar ook modern qua stijl. Het is een blend van old school, moderne blues, americana stijl. Nummers van Freddy King en Albert Collins komen aan bod, alsmede ook eigen (instrumentaal) werk. Ook zal werk van Sean Costello (de bluesheld uit Atlanta) de revue passeren. Daarnaast nog veel andere invloeden, die voor een gevarieerd optreden zorgen. Have fun with The Blues Gallery!
Clip, 2016 Blijham