Bands 2011

Kid Harpin’ and the Rollers

Kid Harpin & The Rollers is een veelzijdige bluesband uit Noord-Drenthe, opgericht eind 2009. Kid Harpin is de pas 19-jarige Thomas van de Berg uit Zuidlaren. Hij wordt momenteel alom beschouwd als het grootste talent in de noordelijke bluesscene. Hij speelt formidabel mondharmonica en ontwikkelt zich daarnaast in een hoog tempo tot een swingende gitarist.
Kid Harpin & The Rollers bestaat verder uit Ronald Schoonveld (zang en gitaar), Chris Steenbergen (basgitaar en contrabas) en Karstjan Kremer (drums). Eind jaren tachtig maakte dit drietal als tieners hun entree in de blueswereld met de succesvolle band Night Blues. Daarna vormen zij meer dan zestien jaar lang het hart van de legendarische BJ Hegen Bluesband.
Kid Harpin & The Rollers speelt een afwisselende mix waarin diverse bluesstromingen zijn terug te vinden. Van swingende Westcoastblues tot aloude Deltablues, van stampende Chicagoblues shuffles tot ruige Texasblues.

www.kidharpin.nl


Lefthand Freddy

Lefthand Freddy is inmiddels verworden tot een bluesinstituut in Nederland maar ook ver daar buiten, getuige de vele lofuitingen in de (inter)nationale pers.
(bluestijdschrift )Block schreef : “authentieke blues van de bovenste plank en een band waarop iedere Nederlander trots behoort te zijn”
Dagblad v.h. Noorden : “Fred Reining dient gerekend te worden tot een van de meest originele bluesmuzikanten, hij is met afstand de meest creatieve bluesgitarist in den lande .”
Al sinds de oprichting is de band een graag geziene gast in het buitenland (met name in Duitsland en België) Enkele tournee hoogtepunten waren de optredens op het Leberkusener Jazzfestival(Dtsl), het Gloucester Bluesfestival (GB) , het Nuit de Blues(FR), het Sziget Festival (Hongarije), het Slowaaks bluesfestival (samen met de legendarische “Ten Years After”) en een Londens debuut in de legendarische 100 club. Een greep uit de internationale persmap:
Frankrijk: enthousiasme du public qui découvre un vrai phénomène.
Engeland: top band , they link immaculate technique to the intensity of Delta and Chicago blues.
Duitsland: eine einzigartige band , affengeil! Live ist die band fast unschlagbar.

www.lefthandfreddy.com


Ralph de Jongh

…is een begenadigd blues-singer/songwriter die ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd. Als vijfjarige werd hij geïnspireerd door de Stones-platen van zijn vader. De kleine Ralph oefende op gitaren en ontwikkelde een stemgeluid dat doet vermoeden dat een zwarte ziel in deze blonde Brabander huist. Na veel optredens her en der en een afgeronde studie Antieke Chinese wijsbegeerte stort Ralph zich volledig op zijn muziek. En dit wordt opgemerkt. Harry Muskee (Neerlands ongekroonde Blueskoning) zag hem en werd meteen fan. Gerenommeerde bluescafé’s zien hem en willen hem terug. Bluesfestivals programmeren de sologitarist/zanger voorzichtig in het middagprogramma en het jaar erop kan hij rekenen op een prominente plek in de hoofdprogrammering.
Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Zijn lijf en leden worden de blues als hij ze speelt en zijn armen en benen lijken ineens een eigen leven te leiden. Hij speelt geen muziek maar wordt muziek en het publiek is getuige van een niet aflatende, verbazingwekkende energie die uit al zijn poriën stroomt als hij optreedt. En die energie resulteert elke keer weer in een geweldig bluesfestijn.

www.ralphdejongh.com


Mr. Sax and the Giant

In 1997 besloten Hilbrand (Mr.Sax) en Jan (The Giant) als duo te gaan samenwerken. Een van de drijfveren was hun gezamenlijke voorliefde voor de Rhythm&Blues uit 40’s, 50’s en 60’s. De combinatie van saxofoon, piano en hammond is bij uitstek geschikt voor deze muziekstijl. Het soort muziek, dat mensen een blij gevoel geeft en zeer dansbaar is. De filosofie van Mr. Sax & the Giant is dan ook dat muziek mensen een plezierig en goed gevoel moet geven.

www.mrsax.nl


Mariëlla Tirotto & the Blues federation

Winnaar Dutch National Blues Award 2010
Mariëlla Tirotto & the Blues Federation flirt met de grenzen van de blues en neemt de traditionele vorm mee naar de toekomst. Een band met een eigen identiteit die avontuurlijke, zinderende blues van het nieuwe millennium laat horen. Hiermee wint zij bij elk volgend concert nieuwe fans, die zeker niet alleen deel uit maken van het bluespubliek.
De band vormt een hechte muzikale eenheid, maar daarnaast zijn het stuk voor stuk virtuoze solisten, van gitarist tot bluesharpist tot bassist/pianist, drummer en (gast)percussionist. Daardoor, en door het duidelijke plezier dat Mariëlla Tirotto & the Blues Federation uitstraalt blijft het publiek constant geboeid. Tijdens een optreden word je meegesleurd door de extreem wisselende emoties die in een mix van eigen werk en bewerkingen van songs gebracht worden. Special guest is Onny Tuhumena (percussie).

www.tirottoblues.eu


Mike & The Mellotones

Zelf noemen ze hun muziek Nu Blues (New Blues). Sleutelwoorden die in de recensies gebruikt worden zijn energiek, strak, krachtig, intens, onderhoudend, origineel. Ze weerspiegelen het geloof dat de band heeft dat muziek en show hand in hand moet gaan en dat blues geen saaie en deprimerende ‘ouwelullen’ muziek hoef te zijn. Het is deze jongens niet te doen om oude bluesnummers te herkauwen (hoewel ze veel respect hebben voor de oude meesters), ze willen juist het stof er af blazen door een goede show te brengen en iets nieuws en anders met de muziek te doen.

http://mike-and-the-mellotones.jouwweb.nl/


BluePrint

Een hoofdrol voor de hammond, prima, krachtig zangwerk en lekker gitaarwerk. Zie daar de sound van BluePrint, een hecht collectief met een flinke portie speelplezier. BluePrint neemt een uitzonderlijke plaats in tussen de coverbands. Er wordt – op eigenzinnige wijze – bekende artiesten gecoverd, maar veelal net niet de bekende stukken. De repertoire-keuze is breed en net als de uitvoering spectaculair.

www.blueprint-de-band.nl


Matt Jacobs Band

Gitarist Matt Jacobs startte de band eind 2005 samen met drie vrienden die dezelfde ambitie hadden: met fantastische bluesrock de Nederlandse podia onveilig maken! De eerste horde die genomen moest worden was het opnemen van een representatief visitekaartje. Het is inmiddels duidelijk dat ze met hun ‘A tribute to Stevie Ray Vaughan’ overal binnenkomen. Maar meer bluesartiesten zijn aan hem schatplichtig. Matt Jacobs voegt nog enkele gitaarhelden toe aan de mix om er een geheel eigen geluid van te maken. De Strat van Mark Knopfler, de countrylicks van Albert Lee, maar ook meer recente artiesten als Joe Bonamassa en Kenny Wayne Shephard hebben met hun stevigere gitaarspel Matt beïnvloed.

www.matt-jacobs.com


Blues Avenue

Deze bluesband staat bekend om zijn energieke stageact waarbij het enthousiasme letterlijk van het podium afspat. De bandleden zijn stuk voor stuk bluesliefhebbers en spelen met veel plezier de vele bekende en wellicht minder bekende bluessongs. De huidige bandleden vormen al jaren een hecht collectief en zijn goed op elkaar ingespeeld. En dat is op het podium te zien en te horen.
Blues Avenue speelt blues in de traditie van de Chicago-Blues, laat tevens zien hoe bluesrock kan klinken, maar schuwt ook gevoelige ‘jazzy’ nummers niet. Een greep uit het repertoire levert songs op van Howlin´Wolf, Freddie King, Nat King Cole, Sonny Thompson, Elmore James, Slim Harpo, Magic Slim, Buddy Guy, BB King, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Peter Green, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter, The Hoax en natuurlijk Robert Johnson. Ze komen allemaal voorbij!
Tijdens vele (blues)festivals waaronder De Nacht van Emmen, de Asser Bluesdagen en Swinging Groningen kon het publiek al kennis maken met de aanstekelijke speelstijl van de band.

www.blues-avenue.com